Автор
Роси Кацарова

Айшвария Рай: Индийската перла, която плени целия свят

На днешната дата преди 48 години се ражда една от най-красивите, талантливи и изящни боливудски актриси – Айшвария Рай.

Тя е не само филмова знаменитост и една от най-влиятелните личности в Индия, но и носителка на титлата "Мис Свят" 1994 година. Интересно е, че Айшвария всъщност никога не е печелила "Мис Индия", тя отива на конкурса като първа подгласничка, докато фаворитката на страната избира да замине за "Мис Вселена".

Айшвария се ражда в южно индийския град Мангалор, в семейство на инженер и писателка. Още като тийнейджърка Айшвария се отличава сред другите с необикновената си красота, заради която предложенията за кариера във филмовата и модната индустрия не закъсняват. Тя действително се занимава с моделство и започва да се снима в реклами, когато е едва 9-и клас, но отказва да влезе в света на киното, тъй като иска да учи архитектура.

Съдбата обаче си е наумила друго и след като печели "Мис Свят" Айшвария, отново получава предложение от Боливуд, което този път приема. Красавицата прави силно впечатление още с първия си филм "Ирувар" и през 1997 година вече е звезда.

Следват редица успешни филмови превъплъщения, които спечелват на Айшвария заслужения статут на най-влиятелната личност в Боливуд. Освен в индийското кино тя се снима и в редица американски и европейски продукции. Според азиатските медии тя е и най-скъпоплатената звезда в индийския шоубизнес.



Няма как да не се отбележи, че красавицата се радва на професионален успех не само в родината си, но и отвъд нея. Тя е първата индийка поканена да бъде част от журито в Кан – решение, което несъмнено е солидно доказателство за преклонение на световния кино елит пред таланта на индийската перла.

Айшвария е и първата боливудска звезда, украсявала списание "Rolling Stone", както и първата, чиято външност получава такова признание от Западния свят. Списания като "Hello magazine" я поставят на първо място в класациите си за най-привлекателни жени преди дами като Катрин Зита-Джоунс и Никол Кидман, а Джулия Робъртс я обяви за най-красивата жена в света.



Признание за красотата и популярността на Айшвария от Запада е и фактът, че тя е избрана за посланик и рекламно лице на брандове като Coca Cola и L'Oréal.

Рай се радва на успех не само в професионалния, но и в личния си живот. От 2007 година тя е щастливо омъжена за своя колега Абхишек Бачан. През 2011 година ражда момиченце от него. Няколко месеца след раждането тя се появи на червения килим с все още наедряло от бременността тяло. Визията ѝ, или по-скоро това, че не е успяла бързо да се раздели с излишните килограми, ѝ навлече критика.

Но Айшвария не се впечатли от злостните коментари и просто заяви, че някои дами се нуждаят от повече време, за да влязат във форма. Днес тя изглежда прекрасно сякаш никога не е раждала, но красавицата с пронизващи очи е категорична, че с няколко килограма отгоре или без тях една жена трябва да е уверена в себе си, защото най-големият дар, който можеш да дадеш на света, е да бъдеш себе си.